Mad- og måltidspolitik

Med udgangspunkt i den sammenhængende børnepolitik har Børne- og Familieudvalget besluttet, at der i alle daginstitutioner skal udarbejdes en mad- og måltidspædagogik.

I Valhallas mad- og måltidspædagogik har vi valgt at fokusere på:

  • Kosten, herunder behov for særlige hensyn
  • Rammerne omkring måltidet, herunder inddragelsen af børnene
  • Markering af fødselsdage og andre mærkedage/traditioner/højtider

 

Mad- og måltidspolitik

  • Kosten

    I Vejle Kommune beslutter forældrebestyrelsen hvert 4. år, hvorvidt der skal tilbydes frokostordning i institutionen. Herudover tilbyder de fleste institutioner en mellemmåltidsordning.
    I Valhalla har bestyrelsen tilvalgt frokostordningen, som er obligatorisk for alle børn. Vi har herudover en frivillig mellemmåltidsordning, som alle børn automatisk tilmeldes .

    Vi serverer:

    Morgenmad i tidsrummet 6.30-7.15
    Formiddagsmad klokken 9.00
    Frokost klokken 11.00 (vuggestuen og mellemgruppen) og 11.15 (Udgård)
    Eftermiddagsmad klokken 14.00 (I vuggestuen er eftermiddagsmaden klar kl. 14.00, og børnene får mad efterhånden som de står op).
    I forbindelse med ture ud af huset kan der være ændringer. Disse skrives på tavlen senest to dage før.

    Børn har brug for sund mad mange gange i løbet af dagen, for at være oplagte og kunne fungere godt i en aktiv hverdag. Størstedelen af maden spises ved hovedmåltiderne, men for børn er også mellemmåltiderne af stor betydning. Mellemmåltiderne stiller sulten mellem hovedmåltiderne og bidrager til, at dagens måltider bliver varierede, og dækker behovet for energi, vitaminer og mineraler.

    Børnene spiser mange af deres måltider i institutionen, og måltiderne er en vigtig del af hverdagen i Valhalla. Vaner og holdninger til mad og drikke grundlægges i barndommen og har stor betydning for sundheden livet igennem. I Valhalla lægger vi derfor stor vægt på at styrke og udvikle børnenes handlefærdigheder, så de kan træffe sunde valg.
    Alle måltider tilberedes i Valhalla. Vores køkkenleder er kostfaglig uddannet, og holder sig ajour med de nye retningslinjer vedrørende børns kost og ernæring. Hun har senest taget et længere kursus i brugen af økologiske råvarer. Køkkenlederen sammensætter måltiderne med udgangspunkt i sundhedsstyrelsens anbefalinger og de officielle kostråd . Da børn vokser og udvikler sig meget, har de brug for meget energi. Børn er ikke på diæt og må derfor gerne få kulhydrater fra ris, pasta, kartofler og brød. Vi bruger Y-tallerknen (1/5 kød, fisk, æg eller ost – 2/5 brød, kartofler, ris eller pasta – 2/5 grønsager), som rettesnor ifht. mængden af de forskellige fødevarer.

    Der udarbejdes hver uge en madplan, som hænger synligt i begge afdelinger.

    Køkkenet i Midgård er godkendt som produktionskøkken, og det er her den største del at produktionen foregår. En del af maden bliver herefter transporteret til modtagekøkkenet i Udgård, hvor den anrettes.

    Vi tilstræber at lave så meget som muligt af maden fra bunden, og prioriterer sunde og friske råvarer. Vi undgår så vidt muligt tilsætningsstoffer, og begrænser sukkerholdige fødevarer. Vi har økologimærke sølv, hvilket betyder at 60-90% af maden er økologisk.

    Til frokostmåltidet serveres der:

    • 3 gange om ugen et varmt måltid mad (et af disse er fisk)
    • 2 gange om ugen rugbrød med forskelligt pålæg, fiskepålæg og grønt.

    Eksempler på, hvad der serveres:

    Formiddagsmad:
    frugt/grønt og rugbrød

    Varmt frokostmåltid:
    grød, lakselasagne, boller i karry, grønsagssuppe

    Eftermiddagsmad:
    hjemmebagt brød med smør/ost samt grønsager, jordbærgrød, hjemmebagt knækbrød, A38

    I Udgård laves der bålmad en gang om ugen.

    Der serveres koldt vand til alle måltider, og mælk en gang om dagen. Herudover har børnene i løbet af dagen fri adgang til frisk drikkevand.

    Vi tilgodeser behov for diæter. Dette sker i et samarbejde mellem forældre, pædagoger og køkkenleder. Skal der over en længere periode udelades fødevaregrupper, er det dog nødvendigt med en lægeerklæring.
    Muslimer tilbydes en anden kød/fiskeret, når der serveres svinekød.
    Vi er opmærksomme på børn, som vejer for lidt/meget, og samarbejder i disse tilfælde med forældre og køkkenleder om kosten til barnet.

  • Rammerne omkring måltidet

    Måltiderne i institutionen har til formål at bidrage til, at børnene udvikler sunde mad- og spisevaner tidligt i barndommen. Børnenes aktive deltagelse og samspil med hinanden og personalet, gør samtidig måltidet til en vigtig pædagogisk aktivitet. Måltiderne giver mulighed for oplevelser og erfaringer med både at eksperimentere, øve, reflektere og lære.
    I Valhalla lægger vi vægt på at udnytte de muligheder for læring, der er både før, under og efter måltidet. Børnene inddrages alt efter lyst og alder, og i det omfang det er muligt.
    Inden vi spiser har alle vasket hænder. Bordene vaskes grundigt med sæbevand, og børnene gør sig erfaringer med vigtigheden af en god hygiejne.
    Børnene inddrages i forberedelserne til måltidet. De finder hagesmække, og dækker rulleborde og borde. I Udgård, som er afdelingen med de ældste børnehavebørn, hjælper børnene desuden med at skære grønt og bage brød.

    Vi lægger vægt på at lave indbydende og velsmagende mad. Maden skal tale til sanserne, og vi prioriterer at præsentere børnene for nye smagsoplevelser. Inden måltidet går i gang, præsenterer børnehavebørnene på skift maden for hinanden.
    Under måltidet lægger vi vægt på at tale om de sansemæssige oplevelser af maden, således at børnene inspirerer hinanden til at prøve nyt. Børn og voksne er fordelt ved mindre borde, og personalet spiser et pædagogisk måltid sammen med børnene, så de er synlige rollemodeller for børnene.
    Vi vægter at lære børnene almindelig bordskik, og børnene øver sig alt efter alder i f.eks. at øse op, smøre brød, sende fade og kander rundt samt spise med kniv og gaffel.
    Det er vigtigt for os, at børnene lærer at mærke, hvornår de er mætte. Derfor tvinger vi aldrig børn til at spise op, men guider dem i forhold til portionsstørrelser.

  • Fødselsdage og andre mærkedage/højtider/traditioner

    Barnets fødselsdag er en festdag, som vi fejre i barnets gruppe. Fødselsdagen holdes i institutionen. Det aftales med personalet, hvornår fødselsdagen fejres. Hvis I gerne vil medbringe noget til fødselsdagen, er der i samråd med bestyrelsen lavet nogle retningslinjer for, hvad der kan medbringes. Det som medbringes må ikke indeholde ret meget sukker, da der holdes mange fødselsdage og afslutningsfester om året. Derfor bør der ikke medbringes kage, slik og is. Forslag til hvad, der kan medbringes: tørret frugt, rosinpakker, frugtspyd, frugtmand, jordbær, vindruer, boller, pizzasnegle, pølsehorn eller lignende. Det samme gør sig gældende, hvis I gerne vil medbringe noget til uddeling, når barnet stopper i gruppen. I Udgård holdes der en fælles afslutningsfest for de kommende skolebørn. Til denne fest laves der mad i institutionen.

    I forbindelse med enkelte arrangementer afholdt i institutionen, dispenseres der fra vores holdning til sukker. Det gælder eksempelvis i forbindelse med regnbuefesten, hvor flødebollemaskinen er en tradition og julemanden der uddeler en lille godtepose.

    Februar 2020