Søvnpolitik
Valhalla's søvnpolitik bygger på vejledning fra Sundhedsplejen
Friske og veludhvilede børn har større overskud til hverdagen. En god søvn har stor betydning for barnets trivsel.
Ved uafbrudt søvn fremmes, barnets udvikling, trivsel og sundhed. Hjernen bearbejder og systematiserer det lærte og oplevede. Ligeledes sænker stressniveauet sig under søvn og immunforsvaret styrkes. (Vibeke Manniche: ”Børns søvn – din lille sovetryne”)
Et barn på 1-3 år har behov for 12-14 timers søvn i døgnet. Barnet har behov for ro og tid til at nå igennem de 3 søvnfaser: let søvn, dyb søvn og drømmesøvn.
Hvis barnet har en velreguleret og god nattesøvn, der er så lang, at den passer til barnets alder, så vil middagsluren ofte regulere sig selv. (Sundhedsplejen: ”Børns søvn – Søvnrytme og udfordringer”)
De yngste børn i Midgård sover i barnevogne eller krybber ude i et overdækket krybberum.
Et barn på 3-6 år har behov for 10-12 timers søvn i døgnet. De ældste børn i Midgård kan sove middagssøvn, hvis det har behov for det. Børnene sover inde på madrasser, der sidder en voksen hos dem den første halve time. De børn, der ikke sover herefter bliver taget op og med ud på legepladsen.
Vi lægger vægt på at, skabe tryghed og ro i forbindelse med børnenes søvn. Vi respekterer børnenes sovevaner med sutter, sovedyr mm. Yngste vuggestuebørn bliver puttet efter behov. De yngste sover ofte 2 gange om dagen, og de større sover typisk én gang midt på dagen. Vi har barnevogne, krybber, madrasser, dyner, seler, sengelinned og soveposer til hvert enkelt barn, så de har deres eget sted at sove. Der er babyalarm ved hvert krybberum, og vi tilser sovende børn.
De ældste børn i Midgård, som har behov for middagssøvn, sover efter frokosten.
Børnene har deres egen madras, dyne og sengelinned. Der er babyalarm og vi tilser de sovende børn.
Hvis forældrene mener, at der er et behov for, at vi vækker børnene, går vi i dialog med dem om barnets søvnrutiner både hjemme og i institutionen. Måske skal vi prøve at putte barnet lidt tidligere i institutionen, så barnet ikke kommer så sent op. Det kan også være, at der noget som med fordel kunne ændres i rutinerne derhjemme ved putning, således barnet har lettere ved at falde i søvn.